Dünya Gazetesi

  Ana sayfa > Basında Biz > Dünya Gazetesi

Kayseri Cenaze Araçları sektöre öncülük edecek yatırımlar yapıyor.

     Yaklaşık iki yıl önce Ahmet Akdağ tarafından kurulan Kayseri Cenaze Araçları, sektörde lider olmak için çalışıyor. Ahmet Akdağ, amaçlarının cenaze araç ve ekipmanları üretiminde lider konuma yükselerek, yurt dışına ihracat gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Kendi imalatları olan seyyar morg ve tabutlara yerleştirilen hayat belirti sensörü ile sektöre yeni bir soluk getiren ve üretilen ürünleri günümüz teknolojisi ile uyumlu hale getiren firma, her geçen gün geliştirilen yeni sistemlerle rakiplerini zorluyor.

     Firma, kendi imalatı olan tabut ve seyyar morglara yerleştirdiği sensör ile ani kalp durmaları ve kısa süreli şoklara bağlı meydana gelen hayati kesintilerden kaynaklı yanlış anlaşılmaların önüne geçmeyi planlıyor. Firma sahibi Ahmet Akdağ, geliştirilen sistemle cenazenin belirli süre bekletilmesi durumunda ortaya çıkabilecek aksaklıkların önlenmesi ve öldüğü sanılan ancak kısa süreli hayati kesintiye uğrayan kişilerin mağduriyetinin giderilmesinin amaçlandığını söyledi.

     İlk kez Türkiye’de kullanılan bu sistemi kendi üretimleri olan seyyar morg ve klimalı tabutlarda yaygınlaştırdıklarını belirten Akdağ, bu sayede öldüğü sanılarak morga konulan kişilerde sonradan ortaya çıkabilecek hayati belirtilerin saptanmasının sağlandığını bildirdi. Son dönemde hızlı bir gelişim kaydeden sektörü, teknolojik yenilikler kullanarak ilerletme hedefinde olduklarının altını çizen Akdağ, bu anlamda Kayseri’nin sektörün lokomotifi konumunda olduğunu söyledi. 13 ayrı kategoride ürettikleri cenaze yıkama, taşıma ve ulaştırma araçlarını gelen talep ve beklentiler doğrultusunda her geçen gün yenileyerek vatandaşların hizmetine sunduklarını belirten Akdağ, seyyar morg ve soğutmalı tabutlarda kullanılan Hayat Belirti Sensörü’nün ise yaşanmış bir olaydan ilham alınarak geliştirildiği bilgisini verdi.

     2008 yılında Bursa’nın İnegöl ilçesinde yaşanan bir olayda, kısa süreliğine kalbi duran ancak öldü sanılarak morga kaldırılan kişinin 8 saat sonra hayat belirtisi vermesi üzerine, doktorların müdahalesi ile hayata döndürüldüğünü hatırlatan Akdağ, cenaze ekipmanlarına yerleştirilen bu sistemle bu tür olayların erken fark edilmesinin amaçlandığını ifade etti. Akdağ, kullanılan sistemle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

     “Kayseri Cenaze Araçları olarak, daha önce ilk kez Türkiye’de kullanılmaya başlayan Hayat Belirti Sensörü’nü kendi imalatımız olan cenaze ekipmanlarında kullanarak yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Uygulanan sistemle, özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşların kısa süreli hayati kesintileri ölüm olarak algılamalarının önüne geçmeyi planlıyoruz. Bursa’da yaşanan olayda kalbi duran bir vatandaş öldü sanılarak morga konuldu. Ancak, 8 saat sonra hayati belirti veren vatandaş, yakınlarının fark etmesi üzerine doktorların müdahalesi ile hayata döndürüldü. Seyyar tabut ve morglara yerleştirilen bu sistem, en küçük hayati belirtide oluşacak hareketleri algılayarak uyarı veriyor. Bu sayede öldüğü sanılan ancak hayatta olan kişilere müdahale edilmesi sağlanıyor” Soğutmalı sistemle çalışan taşımalı morg sisteminin ise cenaze sahiplerinin cenazenin son gecesini evinde geçirmesi fikrinden doğduğunu hatırlatan Akdağ,  “Bu sistemle cenaze, özel soğutmalı tabutla evine götürülerek, son gecesini evinde geçirmesi sağlanıyor. Böylece hem para kazanıyor, hem de beklentileri gerçekleşen cenaze sahiplerinin duasını almış oluyoruz” diye konuştu.  

Firmanın faaliyet alanı hakkında da bilgiler veren Akdağ, şöyle devam etti:

     “Cenaze araç ve gereç imalatında lider konumda olan ve Kayseri de faaliyet gösteren Firmamız, cenaze bekletme ve yıkama araç gereçleri imalatında kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi, kullanım kolaylığı ve estetiği dolayısıyla müşterinin tam memnuniyetini ön planda tutmaktadır. 35 yıllık piyasa tecrübesi, son 4 yıl sadece cenaze araç-gereçlerinin imalatı ve ülkemizin tümünü gezmiş, insanımızın neye ihtiyacı olduğunu çok iyi bilen biri olarak, Kayseri’de morglu cenaze yıkama ve taşıma araçları, morg, klimalı tabut, alüminyum tabut imalatı yapmaktadır. Amacımız, İnsanlarımızın en acılı anlarında cenaze yıkama, taşıma, bekletme(morg) aracı ekipmanı ile cenazelerinizin yıkanması, bekletilmesi ve cenazenin nakli için yanlarında olmaktır.Firma yakın dönemde üretim alanını genişletmeyi planlıyor. İlk etapta Almanya ve Kıbrıs’a 2 adet cenaze aracı gönderen firmanın uzun vadedeki hedefi ise yurt dışına ihracat gerçekleştirmek.